lunes, 30 de mayo de 2016

Pastís " Saint Honoré "

Aquest pastís com diem a la cerdanya, sí que és de "gourmants".
Vem anar a casament a França i el pastís nupcial era una gran piramide de lionesas farcides amb una base de crema o crema chiboust, com diuen ells, ( els francesos ).
Es un pastís una mica entretingut, però val la pena...
Ingredients:
 Per fer la base                     Per fer la crema chiboust
1 làmina de pasta quebrada                      500 ml. de llet
Per fer la pasta choux:                              1/2 vaina de vainilla              
125 ml.d'aigua                                          3 reovells d'ou + 1 ou sencer
125 ml.de llet                                            35 grs de maicena
100 grs de mantega                                   100 grs de sucre
150 grs de farina de repostería                  100 ml. de nata montada
una mica de sal i una mica de sucre
3/4 ous
Per fer el carmel
200 grs de sucre
una mica d'aigua
unes gotes de llimona
Preparació:
Posem en un cassó la llet, l'aigua i la mantega i es deixa a foc lent fins que la mantega s'hagi desfet.
Quan hagi bullit es retira del foc. Tamizarem la farina, el sucre i la miqueta de sal. Ho tirem de cop dintre de el cassó i remenem bé fins que s'ens formi una bola, ho deixem reposar uns 10 minuts. Anirem tiran els ous un per un, fins que quedi tots ben integrats. Es deixa reposar uns minuts.
És posa el forn a 200º.

 És posa amb una plata rodona d'anar el forn el paper vegetal, i a sobre la pasta quebrada, és punxa per què no s'infli.
Amb una maniga pastissera, s'omple una mica de pasta choux, es fa un cercle el voltan de la pasta quebrada i es posa el forn durant uns 30 minuts fins que la pasta estigui doradeta.
Mentrestant en un altre plata d'anar el forn i posarem paper vegetal i farem las lionesas. Han d'estar uns 10 minuts a uns 220º.
Quan estiguin fredes s'els hi fa un tallet per el costat per què treguin el vapor, es deixen refredar damunt d'una reixeta.
Mentrestant farem la crema chiboust, posarem un cassó el foc amb la llet i la mitja vaina de vainilla ( s'obre i s'agafa amb un ganivet les llavors de dintre)  i deixarem que bulli, pararem el foc i la deixarem infusionar ( guardarem una mica de llet per barrejar amb la maicena)
 En un bol i posem la mica de llet que ens hem reservat i ho barrejem amb la maicena i el sucre.Anirem tiran els rovells d'un en un, i el ou sencer i ho barrejarem tot bé. Agafem el cassó que hem bullit la llet i la vainilla i amb un colador li anirem tiran de mica en mica fins qu'estigui tot ben barrejat. Ho tornem a posar en el foc anem remenan continuament, quan es veigi que vol espessir tancar el foc i continuem remenan uns minuts
més. Mentre la deixem refredar ens posem a muntar la nata. És prepara el carmel i és reserva. Per fer el carmel posarem un cassó amb l'aigua el sucre i les gotes de llimona a foc fort fins que quedi ben dorat.
                                                           Quand estigui la crema chibout i les lionesas fredes es comencen a farcir amb una mànega pastissera i les podeu anar mullant en carmel per fixar-les.

Anirem posan les lionesas per el voltant del pastís.
   Acabarem farcin per el mitg, de crema chiboust i  per sobre i posarem uns rosetons de nata i trufa.
Per fer la trufa vaig aprofitar la nata que em va quedar i vaig barrejar cacao en pols.
Amb un cullera de fusta anirem agafan carmel i  ho ruixarem per sobre.
Segurament que os sobrarà pasta choux, a mi m'en va sobra i vaig aprofitar per fer lionesas de trufa.
Que vagi de gust!!!!!

miércoles, 18 de mayo de 2016

Murgues de campana farcides

Aquest dia vem anar a buscar bolets amb el meu home, Vem trobar una cistelleta de murgues o múrgoles o rabassoles, com els hi diuen a d'altres llocs, em va fer molta il.lusió, per que d'aquestes no n'habia trobat mai.


 Ingredients:
1 kg de murgues de campana
100 grs de carn picada de porc i vedella
1 cebe
1 carrota
1/2 carbassó
una mica de crema de llet
formatge ratllat
oli, sal , una mica de conyac

-Es rentan bé les murgues i es bullen uns 20 minuts, s'escorren desseguit i es llença l'aigua de la cocció ( no s'aprofita mai l'aigua, no és aconsellable, millor tirar-la ).
-Es fregeixen en una paella i es reservan a la plata que anirà després al forn.
S'en guarden 3/4 per posar despres el sofregit.

Amb un altre paella es fa el sofregit de ceba i la carrota ( pastanague ) tot talladet petit, quan comença a estar una mica daurat, s'hi tira la carn picada que és dori una mica i un raig de conyac, després es tira el carbassó, també talladet petit, es deixa fer tot una mica i s'hi tiran unes quantes murgues que haurem reservat talladetes petites.


Shi tira la crema de llet i ho lliguem tot, i ja el podem tirar per sobre les murgues que tenim emplatades, i el formatge ratllat per sobre. El posem el forn a 180º fins que quedi ben gratinat.



Espero que os agradi... que aprofiti!!!




lunes, 16 de mayo de 2016

Pasta fullada amb pinya i crema d'ametlles

Amb la pasta de full pots fer mil i una combinacions, jo la compro feta,( congelada o fresca) porta una mica de feina fer-la a casa, però també és pot fer.

Ingredients:
Una làmina de pasta fullada
1 pot petit de pinya amb almíbar
200 grs d'ametlla torrada molguda
2 ous grans
1 got de nata
3 cullarades de postres de ron negre
3 cullarades soperas de sucre morè
Una mica de farina

Preparació:
Tira la mica de farina per sobre el marbre i estira la massa amb el curró.
Forra un motllo amb la pasta, punxa la masa amb una forquilla perquè no s'infli, i es posa el forn uns 10 minuts a 170º.
En un bol tira l'ametlla mòlta, el sucre. els ous i el rom, remena-ho bé i tiras la pinya trossejada ( 3 rodanxes), i la nata.

 Treiem la pasta fullada  del forn i la farcim amb aquesta crema,  la tornem a posar el forn a 200 graus durant uns 25-30 minuts.
I ja estarà llesta per menjar..., que aprofiti!!!



Amanida de llenties

Avui per dinar no sabia que fer, mirant per la nevera i el rebost hi anat troban coses i cosetes, hi he pensat, faré una recepta amb totes aquestes micas i miquetes que tinc. Aixó s'en diu, cuina d'aprofitamen.






Ingredients per 4 persones:




500 grs de llenties seques
1 alvocat
1 ceba mitjana
1 pebrot vermell
2 tomàquets negres
100 grs de beicon fumat
alls , llorer i sal



Preparació: 
Esbullen les llenties ( ni ha que no els hi cal remull ) i s'hi posa 3/4 grans d'all  i 2/3 fulles de llorer i sal. Es couen entre 20/25 minuts.
Quan estan cuites s'escorren i és reservan. 
Llavors començerem a tallar les verdures més o menys que quedin iguals, i ho posarem amb bols diferents així cadascun se servirà el que més li agradi.
Per amanir-ho jo vaig fer una vinagreta.

Que vagi de gust!!!

lunes, 2 de mayo de 2016

Flam d'ou

El flam d'ou, un dels meus postres preferits. El flam és unes postres fàcil de fer i sempre et dóna molt bon resultat, aixó sí, perquè et sorti un flam bo de veritat, ho has de fer amb uns ingredients el més natural possible, així l'èxit és assegurat.            

                                                   Ingredients:   1 litro de llet de vaca, si no pot ser, llet sencera.
                  12 ous de gallina de pagès, si no dels millors que      trobeu el mercat o la vostra botiga de confiança. 
                  200 grs de sucre.
                  1 pell de llimona ( la part groga)  i una branca de                           canyella.
                     Sucre caramelitzat ( 150grs de sucre i una mica d'aigua)

Preparació: Es posar a bullir la llet amb el sucre, la pell de llimona i la canyella. Quan hagi bullit es para el foc i es tapa, es deixa macerar uns minuts.
 
A part es baten els ous. 
Quan han passat uns minuts, es retira la pell de la llimona i la canyella.
Aboqueu els ous dintre la llet i es remena bé. 
Amb un motllo de vidre o individuals si posa el sucre caramelitzat, que el pots fer tú, o compra'l fet.
Si el vols fer tú, només has de fer bullir els 150grs de sucre amb una mica d'aigua i deixar que agafi color. 
Doncs ja podeu omplir el motllo i  posa'l el bany maria a coure el forn durant uns 35 minuts aproximadament a uns 180º. S'ha de comprovar abans de treure'l del forn, i claveu una vareta metàl.lica per comprovar si són cuits per dins.
 Quan estigui ben fred, el desmotllas i ja el pots servir, pots fer moltes combinacions amb nata, amb fruita amb almívar, maduixes, kiwis, etc...
   Jo aquesta vegada no hi he posat rès, perquè veieu que maco que ha quedat i com es veuen els foradets que el fan tan especial.

                                         

Bundt Cake de fruits secs i xocolata

Diuen que a la tercera va la vençuda, tres vegades he intentat fer aquest pastís i al final m'ha sortit, ja ho diuen fent i desfent, n&#...